De Hesseler Fietsers

Verslagen & Blogs

Blog Jan Zwiers Sportvoeding

Sportvoeding, waar doe je goed aan? 

We hadden het vandaag over sportvoeding. Waar doe je goed aan? Voor ons geldt feitelijk eerder, wat vinden we lekker?🤪

Op voorhand even voor de duidelijkheid dat sommige foto’s, waaronder het Drents Heideschaap met lammetje, geen aansluiting hebben op het thema voeding, behalve dan de zogende lammeren. 

Het begon vandaag met de kleur van de sportdrank in de verschillende bidons. Soms relatief kleurloos en soms fluoriserend rose. De één heeft water met een smaakje, de ander een mix met bruistabletten inclusief magnesium. 

Dat je moet opletten niet de bruistabletten van het kunstgebit in je bidon te doen geldt niet voor ons allemaal was de constatering. Ook zijn er gelletjes met cafeïne, niet te verwarren met codeïne, waar je tijdelijk beter van fietst. Van codeïne wordt je wat suf, wat voor een paar van ons misschien ook best goed is. 

Voor lange ritten neem ik persoonlijk ook graag een paar kadetjes met droge worst mee. Maar, de koffiestop doet er bij ons pas echt toe. Ook vandaag werd er weer stevig uitgepakt. Cake, appelgebak met slagroom, appelgebak met slagroom en noten. Daarnaast laten we ook het koekje bij de koffie niet liggen. 

Voor het laatste deel van onze tochten hebben we ‘snelle suiker’ nodig. Fruitsleutels, colaflesjes van Haribo of geconcentreerde energie in een soort van ampullen. Gewoon opdrinken volstaat. Het aanleggen van een infuus of met een injectienaald inbrengen is niet nodig. Of het doping is weten we niet, maar het helpt wel. Guarana heet het spul. Je krijgt er geen trip van drie dagen van, want na goed een uurtje is het wel uitgewerkt. 

Uit alle beschouwingen blijkt dat we eigenlijk maar wat doen. Conclusies werden er verder niet getrokken. 

Wat blijft is dat we lekker gefietst hebben en toch weer een goeie 70 km, grotendeels onverhard, wegtrapten met een deel van eerdergenoemde hulpmiddelen. 

Wanneer je veel energie hebt, is er ook nog de rust om van ons mooie Drenthe te genieten, is de slotsom! 

Fijne zondag!